Kompetenser: Miljöhandläggare
Områdesskydd
Länsstyrelsen och kommunen kan inrätta flera typer av skydd för naturen med stöd av miljöbalken: naturreservat, biotopskydd, djur- och växtskyddsområde m fl. Natur som är skyddad enligt miljöbalken omfattas av regler som bestämmer vad du får och inte får göra i området. Avsteg från detta kräver dispens eller få tillstånd. Samma restriktioner gäller inom det generella strandskyddet som finns kring hav, sjöar och vattendrag. Exempel på åtgärder eller verksamheter som brukar vara förbjudna:
- Gräva eller schakta
- Att bygga bryggor och andra anläggningar
- Att fälla träd eller schakta i rotzon
Se länkarna ”Skyddad natur” och ”Regler för strandskydd” till höger på sidan.
Artskydd
Ett antal arter är fridlysta genom bestämmelser om artskydd. Fridlysningen innebär förbud mot att skada individer av arten eller dess habitat på ett sätt som kan påverka artens bevarandestatus. Artskyddsreglerna tillämpas strikt och det finns begränsade möjligheter att erhålla dispens från förbudet. För att följa artskyddsbestämmelserna behöver den planerade åtgärden ofta istället anpassas med hänsyn till berörda arter. Detta kräver att det finns kunskap om förekomsten av skyddade arter inom arbetets påverkansområde. För att få kunskap om områdets naturvärden kan det behövas en inventering om naturvärdet i området inte redan är känt, t.ex. genom tidigare inventeringar.
Kravet på hänsyn till skyddade arter kan innebära hinder mot arbeten under en viss årstid. Exempelvis får avverkning av träd inte genomföras under häckningsperioden 1 april – 31 juli om det inte är säkerställt att åtgärden är förenlig med artskyddsreglerna.
Bl.a. omfattas följande artgrupper och arter av fridlysningen:
- Vissa däggdjur (exempelvis samtliga arter fladdermöss)
- Fåglar (samtliga i Sverige vilt förekommande arter)
- Kräldjur (samtliga arter)
- Groddjur (samtliga arter, t.ex. större vattensalamander, åkergroda)
- Orkidéer (samtliga arter)
- Vissa lavarter, t.ex. getlav
- Vissa mossarter
Samtliga skyddade arter listas i bilagorna till Artskyddsförordningen, SFS 2007:845. Se länken ”Fridlysta arter” till höger på sidan.
Värdefull natur
Det finns en hel del värdefull natur som inte omfattas av särskilda skyddsbestämmelser. Men om man väsentligt förändrar naturmiljön så finns det krav i miljöbalken att man först måste samråda med länsstyrelsen eller skogsstyrelsen.
Se länkarna ”Samråd vid ändring av naturmiljön” och ”Växter och djur” till höger på sidan.
Trummor i vattendrag
Hur en trumma i ett vattendrag utformas påverkar vandrande fisk. För mer information, se dokumentet ”Stadsmiljöförvaltningens anvisningar för arbete i vattendrag med trummor med vandrande fisk” till höger på sidan.
Förorenade massor ska identifieras, sorteras ut, mellanlagras säkert (på tätt underlag under presenning) och lämnas till godkänd mottagare.
Upptäcks misstänkt förorenade massor och/eller tjärasfalt ska detta omedelbart anmälas till beställaren. För kontakt se kompetens ”Förorenad mark, allmän platsmark”. Vid akuta händelser kontakta miljöförvaltningen omgående.
Återanvändning av massor
För att kunna återanvända massor inom arbetsområdet eller i ett annat trafikområde kan det krävas en anmälan till miljöförvaltningen. Kontakta beställaren, för kontakt se Kompetens ”Miljö”.
Återanvändning av asfalt och tjärasfalt
I vägar och asfalterade ytor kan det förekomma både ny och gammal asfalt i olika lager. Asfalt tillverkad före 1975 innehåller stenkolstjära, så kallad tjärasfalt. Stenkolstjära i sin tur innehåller PAH (polyaromatiska kolväten) som är miljö- och hälsoskadliga. Om det finns tjärasfalt brukar underliggande makadam vara indränkt med stenkolstjära. Även underliggande marklager är ofta förorenade av PAH. Vid upptäckt av tjärasfalt ska beställarens projektledare och miljöhandläggare (se Kompetens ”Miljöhandläggare”) genast informeras. Mer information finns i dokumentet ”Asfalt och tjärasfalt”, se länk till höger på sidan.
Återanvändning av betong
Betong kan vara möjlig att återanvända om den är provtagen och innehåller låga föroreningshalter. Betong ska i så fall vara krossad och eventuell armering ska plockas bort. Markutfyllnad med betong kan vara aktuell främst i mindre känsliga markområden så som industrimark och trafikområde. Tänkt på att betong kan påverka pH i mark och vatten. Det kan krävas en anmälan till miljöförvaltningen. Kontakta beställaren, se Kompetens ”Miljö”.
Mellanlagring av förorenade massor
Om mellanlagring av förorenade massor måste ske på annan plats än där de grävs upp, antingen i väntan på att provtagning ska utföras eller av andra skäl, krävs i de flesta fall att en anmälan om mellanlagring måste göras till miljöförvaltningen. För massor under 10 ton behöver anmälan om mellanlagring inte göras.