Till kapitelmeny Direkt till innehåll
Arkivversion 2023:2
Foto: Jonas Andersson

Nyproduktion

Aluminium ska före målning avfettas för att få vidhäftning samt svepblästras till ytråhet ”fin”. En epoxigrundfärg avsedd för aluminiumytan ska användas som första skikt, därefter kan önskat färgsystem användas.

Aluminium får ej obehandlat gjutas in i betong.

 

Förslag till målningssystem:

  • Rengöring och avfettning
  • Svepblästring till ytråhet ”fin” enligt ISO 8503-2 (G)
  • Grundfärg av epoxi, t > 40 μm
  • Järnglimmerpigmenterad epoxi, t > 75 μm
  • Täckfärg av polyuretan alt. Tvåkomponent isocyanatfri acrylfärg, t > 60 μm

 

Befintliga konstruktioner

Vid ommålning av befintliga aluminiumkonstruktioner ska korrosionsprodukter och färg avlägsnas genom våtblästring, det vill säga vatten under högt tryck med inblandning av blästermedel. Ytråhet ”fin” enligt ISO 8503-2 (G).

I övrigt väljs målningssystem enligt ovan.

Inloggning krävs

I Teknisk Handbok behövs inloggning för att kunna se kontakter/kontaktlistan. Om du vill ha åtkomst skickar du en förfrågan om inloggning via knappen "Beställ inloggning" längst ner på sidan. Du får då via mail automatiskt de uppgifter som krävs för att visa kontakter/kontaktlistan. Vid höstuppdateringen varje år byts lösenordet ut och du måste göra en ny ansökan. Inloggning är nödvändig som en anpassning till Dataskyddsförordningen. Om du är inne i en arkiverad version av TH går kontaktlistan inte att låsa upp alls. Var snäll och gå in i aktuell version av TH för att se kontaktlistan.