Kompetenser: Arbetsmiljöplan
Byggherren utser Byggarbetsmiljösamordnare för utförande (Bas-U) i samband med upphandling av Entreprenör. Utsedd Bas-U ska uppfylla kraven i AFS 2023:3, samt de krav som ställts i samband med upphandling.
Innan byggstart ska Bas-P lämna över arbetsmiljöplan, tillsammans med övrigt arbetsmiljöarbete, till Bas-U. Överlämningen ska ske vid ett möte som protokollförs och signeras av Bas-P, Bas-U och byggherren, se ”Överlämningsmöte mellan Bas-handläggare (mall)”. Bas-U ansvarar efter överlämningen för att uppdatera arbetsmiljöplanen löpande, allt eftersom nya uppgifter kommer in som ska finnas med i arbetsmiljöplanen. Om projekteringen pågår efter att arbetsmiljöplanen lämnats över till Bas-U ska Bas-P löpande förse Bas-U med uppdateringar gällande risker i projektet. Bas-U ansvarar för att komplettera befintlig Arbetsmiljöplan.
Sedan 1 januari 2025 är det krav att Bas-U ska ge Entreprenören Klartecken för start innan Entreprenören påbörjar arbetet första gången. Klartecken för start kan enbart ges om Entreprenören lämnat uppgifter till Bas-U om de risker som arbetet kan medföra och som ska arbetas in i arbetsmiljöplanen, eventuella risker som Entreprenören kan orsaka för övriga som arbetar på byggarbetsplatsen samt eventuella egna arbetsmiljörisker som kan åtgärdas genom samordning. Arbetsmiljöriskerna ska vara hanterade eller ha planerad åtgärd innan klartecken för start kan ges. Se dokument ”Bas-U klartecken för start”.
Bas-U säkerställer att alla som ska utföra arbete inne på byggarbetsplatsens område har genomgått en arbetsplatsintroduktion som är specifik för den aktuella byggarbetsplatsen och de arbeten som pågår. Ordnings- och skyddsregler som fastställts av Bas-U ska även dessa gås igenom i samband med arbetsplatsintroduktion. Bas-U ska säkerställa att alla som genomgått introduktionen har förstått dess innehåll. Detta kan innebära att Bas-U kan behöva översätta introduktionen och informationen till flera olika språk, beroende på vilka språk som talas på arbetsplatsen.
I samband med byggmöten ska Bas-U redogöra för arbetsmiljön. Det är Bas-U som anordnar regelbundna skyddsronder och ser till att identifierade skyddsrondspunkter åtgärdas. Bas-U ska även se till att byggarbetsplatsen hålls i god ordning.
Bas-U ska genomföra, eller låta någon annan genomföra, alla de anpassningar som krävs i den arbetsmiljödokumentation som kan behövas vid framtida drift-, underhålls- och rivningsarbeten. Arbetsmiljödokumentationen ska stämma överens med det slutliga utförandet.
Till sin hjälp kan Bas-U använda ”Checklista för Bas-U”.
Vid frågor tas kontakt med Kompetens ”Arbetsmiljöplan”.
Byggherren utser Byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering (Bas-P) tidigt i byggprojektet. Utsedd Bas-P ska uppfylla kraven i AFS 2023:3, samt de krav som ställts i samband med upphandling. I samband med detta ska ett startmöte med utsedd Bas-P genomföras, se dokument ”Startmöte byggherre, Bas-P”. Detta möte syftar till att säkerställa förutsättningarna för Bas-P.
Bas-P har till uppgift att samordna planering och projekteringen i frågor som har betydelse för arbetsmiljön, så att projektörer tar hänsyn till varandras planer och lösningar. En annan viktig uppgift för Bas-P är att säkerställa att inga arbetsmiljöfrågor förbises på grund av tveksamhet kring vem som ska hantera dem. Detta kräver att Bas-P har en central roll i projekteringsledningen.
Riskhanteringsarbetet genomförs löpande under hela projekttiden. Under planeringen och projekteringen ska projektörerna lägga in risker med tillhörande riskhanteringsåtgärder. Bas-P följer upp projektörernas riskhanteringsarbete och ser till att inga risker faller mellan stolarna. Mallen ”Riskanalys – arbetsmiljö” ska användas. Byggherren har det yttersta ansvaret för att säkerställa och kontrollera att riskhanteringsarbetet sker efter satta rutiner.
Bas-P ska upprätta en projektspecifik arbetsmiljöplan utifrån stadens mall ”Arbetsmiljöplan (mall)”. Som underlag till arbetsmiljöplanen används bland annat projektörernas skriftliga riskunderlag med förslag på åtgärder. Arbetsmiljöplanen ska hållas löpande uppdaterad och innehålla det som är relevant i projektet, enligt AFS 2023:3 11 kap. Om ett arbete är kortare än två dagar, ofta återkommande och av liknande art kan en generell arbetsmiljöplan för dessa arbeten upprättas och användas, se dokumentet ”Generell arbetsmiljöplan (mall)”.
Arbetsmiljöplanen ska alltid överlämnas strukturerat när byggarbetsmiljösamordnare byts ut i projektet. Det kan avse överlämning från Bas-P till en annan Bas-P, från Bas-P till Bas-U samt från en Bas-U till en annan Bas-U. Överlämningen ska ske vid ett protokollfört möte som signeras av byggherrerepresentant och Bas-handläggare, se ”Överlämningsmöte mellan Bas-handläggare (mall)”. Om projekteringen pågår efter att arbetsmiljöplanen lämnats över till Bas-U ska Bas-P löpande förse Bas-U med uppdateringar gällande risker i projektet. Bas-U ansvarar för att komplettera befintlig Arbetsmiljöplan.
Bas-P ska ta fram den arbetsmiljödokumentation som kan behövas vid framtida drift- och underhållsarbeten, i enlighet med kraven i AFS 2023:3.
Till sin hjälp kan Bas-P använda ”Checklista Bas-P”.
Vid frågor tas kontakt med Kompetens ”Arbetsmiljöplan”.