
Växtval
Val av arter och sorter ska anpassas väl till platsen och de förutsättningar som råder där. Val av gatuträd ska bidra till en ökad krontäckning och ökad artdiversitet. Lämpliga träd för Göteborgs lokala ståndorter finns i dokumentet ”Rekommenderade träd 2020-2025”.
Gatuträd som planteras ska hålla hög kvalitet. Standardstorlek bör vara träd med minimum stamomfång 20-25 centimeter. Detta är ett riktvärde och varierar naturligtvis med trädarten. För långsamtväxande släkten, såsom exempelvis Pinus, Quercus och Carpinus i gatumiljö rekommenderas större kvaliteter minimum 30-35 centimeter i stamomfång, bredd 175-200 cm.
Träd som står intill bilväg ska på sikt kunna stammas upp till 4,7 meter efter ett antal år, träd intill cykelbana och gångbana ska på sikt kunna stammas upp till 3,5 meter.
Flerstammiga och breda träd med sidogrenar används med fördel i lägen längre från trafikytor, där yviga kronor kan tillåtas breda ut sig. Dessa kvaliteter har ofta lättare att etablera sig och får ett naturligare växtsätt. Standardstorlek på dessa bör vara minimum topphöjd på 300-350 centimeter.
I vissa trafikytor och trafiksituationer kan väl valda flerstammiga, uppstammade träd av en viss storlek och form vara ett bra alternativ för att alls kunna få in gatuträd på en plats av trafiksäkerhetsskäl (tex i vissa rondeller mm). Se vidare anvisningar i 3OB Trädplacering.
På parkeringsytor bör man undvika träd som ger upphov till så kallad honungsdagg (dropp som missfärgar lack på bilar). Kastanjebärande träd bör som regel undvikas intill gång- och cykelvägar.
Uppbindning av träd ska göras efter trädets storlek. De olika uppbindningarna finns beskrivna under Uppbindning, 13QH Träd och buskträd.
Störar ska vara obehandlade.
Föreskrifter för växtkvaliteter
Växterna ska uppfylla fordringar och kvalitetskrav, med därtill hörande ändringar i:
- Förordning (1977:945) om trädgårdsväxters sundhet, sortäkthet och kvalitet
- Europeiska kommissionens genomförandeförordning om skyddsåtgärder mot växtskadegörare (EU) 2019/2072
- ”Kvalitetsregler för plantskoleväxter” utgiven av Gröna näringens riksorganisation (GRO). Kompletteringar till GRO:s ”Kvalitetsregler för plantskoleväxter”
Skötseleffektivitet
Tillgänglighet för skötselfordon
Tillfartsmöjligheter ska ordnas till alla ytor som ska skötas. Vid kantstöd runt gräsyta som ska klippas ska överfart ordnas, med bredd på minst 2,40 m och kantstödshöjd högst 4 cm.
Gräsytor
Gräsytor bör vara sammanhängande och ha begränsningslinjer med stora radier. Spetsiga konkava hörn kan accepteras medan konvexa hörn ska ges en radie av minst 3,0 meter. Om plattremsa anordnas mellan kantsten och gräsyta underlättas putsning av gräskanter.
Träd, stolpar, räcken med mera placeras så att de inte hindrar framkomligheten för gräsklipparen. Vid större skyltmontage med flera stolpar ska, om slåtter ska utföras, ytan mellan stolparna hårdgöras så att gräsklippningen kan utföras så effektivt som möjligt.
Det fria avståndet mellan två hinder vid gräsklippning och slåtter ska vara >2 meter om den intilliggande ytan inte kan utnyttjas av gräsklipparen. Mindre och svåråtkomliga ytor bör hårdgöras.
Gräsytor som refug utformas med horisontalradier på minst 3 meter. Smala, spetsiga och andra svåråtkomliga ytor för gräsklippare ska buskplanteras eller hårdgöras. Minsta bredd för gräsytor är 2,0 meter. Om avvattning av trafikytor sker mot skiljeremsor ska dikesanvisningar utformas så att rationell skötsel går att utföras.
Planteringsytor
Ett temporärt inspringningsskydd ska finnas under etableringsstiden. Överväg om det finns behov av permanent inspringningsskydd på platsen.
Välj tåliga, friska och härdiga växtsorter och som är lätta att ersätta.
Välj växter som gynnar ett varierat växt- och djurliv.
Taggiga buskar undviks där regelbunden skötsel utförs samt i närheten av platser där det finns risk för nedskräpning. Närmast gångytor får taggiga buskar inte planteras.
Närmast gångytor välj lågväxande buskar för att gynna fri sikt.
Plantera inte solitära buskar utan plantera dem hellre i mindre grupper.
Träd
Försäkra att det finns tillräckligt med plats för trädets naturliga form och slutliga storlek utan risk att växa in mot fasader, belysning, skyltar och dylikt.
I trafikmiljö (gata, gång och gc-bana)
- välj träd som inte har benägenhet att släppa grenar, frukter/nötter eller har stora löv som skapar problem i trafiken.
- tillgodose att trädet behöver minimal beskärning för att hålla formen och den fria höjden.
- välj trädart/-sort som blir tillräckligt hög för att kunna beskäras till fria höjden och samtidigt ha kvar 2/3 av trädets höjd i form av trädkrona.
Träd i gräsytor ska stå i mandelformad trädkupa.