Till kapitelmeny Direkt till innehåll
Arkivversion 2024:2

Markavtal

Ett markavtal med stadsmiljöförvaltningen krävs när ytskiktet bryts av mark som förvaltas av stadsmiljöförvaltningen. Markavtalet är ett villkor för att stadsmiljöförvaltningen ska kunna bevilja starttillstånd.

Markavtalet reglerar utförarens ansvar vid schaktarbetet avseende underliggande anläggningar och rotsystem, trafiksäkerhet, ansvar mot andra ledningsägare, återställning och viten. Innebär utförandet att anläggningar lämnas kvar i marken reglerar även markavtalet ansvar kring kvarlämnade anläggningar och den avgäld som är kopplad till anläggningen.

Ett markavtal kan upprättas för ett specifikt projekt eller som generellt markavtal då arbetet är ofta förekommande exempelvis för ledningsägare.

Hur ett markavtal tecknas samt beskrivning av avgifter kopplat till avtalet finns i stadsmiljöförvaltningens anvisning för markavtal.

Avtal kopplat till arbete med stadsmiljöförvaltningen som byggherre 

Då det är markförvaltaren som utför arbete på sina egna ytor behövs inget markavtal. I dessa fall har entreprenören alltid någon annan typ av avtal med stadsmiljöförvaltningen. Exploateringsavtal, genomförandeavtal eller driftsavtal är exempel på sådana avtal.

Dessa avtal kan se olika ut beroende på vilken typ av arbete som ska utföras. Som regel innehåller dessa avtal också en kravställning på att entreprenören ska förhålla sig till stadsmiljöförvaltningens regelverk.

För att staden ska fortsätta leva och utvecklas krävs om- och nybyggnation, samtidigt som befintliga anläggningar behöver driftas och underhållas. För att dessa arbeten inte ska förhindra vardagslivet för de som vistas och verkar i staden eller negativt påverka stadens anläggningar finns vissa förutsättningar som måste uppfyllas för att man ska få utföra arbete i staden. Det handlar om planering av framkomlighet samt upprättande av avtal, beslut och tillstånd. Arbetet måste också samverkas och kommuniceras. Mycket av detta behöver göras innan man kan ansöka om ett starttillstånd för själva vägarbetet. I detta kapitel presenteras de förutsättningar som krävs för att få utföra arbete på ytor som förvaltas av stadsmiljöförvaltningen.

APG kapitel 2 innehåller följande underrubriker:

2.1.     Planering av tillfällig utformning
2.1.1       Hantering av trafik vid tillfällig utformning
2.1.2       Trafikföringsprincipens användning
2.2.     Avtal, tillstånd och beslut
2.2.1       Avtal
2.2.2       Polistillstånd/markupplåtelse
2.2.3       TA-plan (Trafikanordningsplan)
2.2.4       Starttillstånd
2.2.5       Beslut om tillfällig föreskrift
2.2.6       Tillstånd, beslut eller dispens från annan myndighet
2.3.     Kommunikation

Se fullständiga krav och rådstext i dokumenten ”Stadsmiljöförvaltningens krav för Arbete på gata” och ”Stadsmiljöförvaltningens råd för Arbete på gata”.