Kompetenser: Kommunala Samlingskartan
Ledningsunderlag kan beställas antigen via Kommunala samlingskartan (KSK) eller Ledningskollen. Varje ledningsägare ansvarar för kartering och redovisning av sina ledningar och genom den nationella tjänsten Ledningskollen kan de redovisa sina ledningar. För stadsmiljöförvaltningens ledningar levereras samma ledningsunderlag oavsett om tjänsten Ledningskollen eller KSK används.
Från Ledningskollen går det att beställa information om vilka aktörer som äger ledningar inom ett visst område, samt att få ut kartor över ledningarna (en separat karta för varje aktör), se länk. De flesta större ledningsägare inklusive stadsmiljöförvaltningen, är anslutna till Ledningskollen, men det finns ledningsägare som inte är anslutna dit. Det kan exempelvis vara fastighetsägare eller samfällighetsföreningar som har ledningar inom kommunens mark. De här ledningarna redovisas oftast som servitut eller ledningsrätt och finns att se i lantmäteriets fastighetskartor eller fastighetsregister.
Kommunala samlingskartan är en kommunal tjänst för Göteborgs Stads förvaltningar och bolag, som samlar in ledningsinformation från Ledningskollen och transformerar, strukturerar och sätter samman ledningsunderlaget ifrån alla ledningsägare inom ett område till en ledningskarta. Tjänsten är självfinansierad och det utgår en avgift vid varje beställning. Avgiften bygger på en grundavgift och en avgift per hektar. För projekt inom exploateringsförvaltningen, Kretslopp och vatten, stadsbyggnadsförvaltningen och stadsmiljöförvaltningen, ska ledningsunderlag beställas via tjänsten KSK om inte annat är överenskommet med ansvarig uppdragsledare.
Oavsett om beställningen sker via Ledningskollen eller KSK ska projekteringens lagerstruktur för ledningskartor följa redovisad lagerstruktur i KSK, se 12CE4 Lagerstruktur Kommunala samlingskartan. För ritningsbeteckningar i KSK, se 12CE3 Ritningsbeteckning Kommunala samlingskartan.
Varken Kommunala samlingskartan eller Ledningskollen har information om sekretessbelagda anläggningar (tunnlar mm). Den som har uppdrag åt kommunen kan i vissa fall få ta del av uppgifterna under förutsättning att anvisade sekretesskrav följs.
Har ni några frågor så vänd er till ansvarig för KSK, se Kompetens ”Kommunala samlingskartan”.
Varje ledningsägare ansvarar för kartering och redovisning av sina ledningar. Genom den nationella tjänsten Ledningskollen (LK) kan ledningsägarna redovisa sina ledningar. De flesta större ledningsägare är anslutna till LK, men det finns ledningar som endast redovisas som servitut eller ledningsrätt på grundkarta eller i fastighetsregistret.
Stadsmiljöförvaltningen har ett ledningskartverk med stadsmiljöförvaltningens ledningar och ansvarar att redovisa dessa vid förfrågan ifrån kund. Sedan 2013 redovisar stadsmiljöförvaltningen sina ledningar via tjänsten LK.
För att beställa ledningsunderlag är 2 olika tjänster möjliga att nyttja. Sker beställningen av någon förvaltning eller bolag inom Göteborgs kommun eller genom deras utsedda underkonsulter kan tjänsten Kommunala Samlingskartan (KSK) nyttjas. Tjänsten KSK samlar in ledningsinformation från LK och hjälper till med att transformera, strukturera och sätta samman ledningsunderlaget ifrån alla ledningsägare till en ledningskarta. Tjänsten KSK ägs gemensamt av Göteborg Energi AB, Kretslopp och vatten, stadsbyggnadsförvaltningen och stadsmiljöförvaltningen och driftas av stadsmiljöförvaltningen. Tjänsten ska vara självfinansierad och därför utgår en avgift vid varje beställning. Avgiften bygger på en grundavgift och en avgift per hektar.
Samma ledningsunderlag avseende stadsmiljöförvaltningens ledningar levereras oavsett om tjänsten KSK eller LK används av kund.
För stadsmiljöförvaltningens del ska ledningsunderlag beställas via tjänsten KSK om inte annat är överenskommet med berörd uppdragsledare på stadsmiljöförvaltningen.
Om beställning av ledningsunderlag beställs direkt via LK ska koordinatsystem och lagerstruktur överensstämma med underlag från tjänsten KSK, se kart- och lagerinformation på Samlingskartan 12CE4 Lagerstruktur Kommunala samlingskartan.
Ritningsbeteckningar i KSK, se 12CE3 Ritningsbeteckning Kommunala samlingskartan.
Har ni några frågor så vänd er till ansvarig för KSK, se kompetens ”Kommunala Samlingskartan”.