Göteborgs Strategiska Trafikmodell (GSM)
Staden har under årens gång tagit fram ett flertal olika modeller för att återskapa resandet i staden. Dessa modeller har sedan använts för att studera effekterna på trafiksystemet med anledning av olika förändringar, till exempel infrastrukturella projekt eller exploateringar av bostäder och verksamheter.
Varje färdmedel (bil, kollektivtrafik och cykel) har tidigare hanterats i separata modeller. Detta har medfört att eventuella överflyttningseffekter mellan färdmedlen har varit svåra att bestämma. Överflyttningseffekter har därför endast kunnat uppskattas, baserat på antaganden kring restidskvoter etc.
Göteborg har sedan några år en ny modell som kan beräkna trafikefterfrågan för resor. Den framtida trafikutvecklingen i Göteborgsområdet kan på så sätt hanteras i större detalj utifrån lokala mål och strategier. Prognostiserat resande för långväga trafik på det nationella vägnätet samt yrkestrafik hämtas från Trafikverkets beräkningsmodell Sampers.
GSM-modellen har utvecklats för att på systemnivå bättre förstå och kvantifiera effekterna av förändringar i den framtida markanvändningen samt olika åtgärder i kollektivtrafik- och vägtrafiksystemet.
I den nya modellen hanteras samtliga färdmedel, vilket medför att eventuella överflyttningseffekter mellan färdmedel kan fångas upp i större omfattning.