
Visionen för stadens ljus är att skapa en naturlig känsla och möjlighet att våga och vilja röra sig fritt i staden under dygnets alla timmar. Ljus på gator, torg och andra allmänna platser bidrar till trygghet och tillgänglighet i det offentliga rummet på sätt som stärker jämställdhet, demokratiskt inflytande och mångfald. Men artificiellt ljus har också en negativ påverkan på ekosystem och biologisk mångfald.
För att minimera påverkan på de arter som vi delar staden med behöver planeringen av stadens ljus göras utifrån en noggrann avvägning mellan människans behov av ljus och ekosystemens behov av mörker.
Dokumentet Stadens Ljus utgör en del i Göteborgs stadsmiljöpolicy som en gemensam utgångspunkt för att ljus, markbeläggning, möbler etcetera ska tala samma språk. De olika delarna i stadsmiljöpolicyn ska tillsammans främja en väl genomtänkt gestaltning som stärker Göteborgs karaktärer.
”Stadens Ljus” är tillsammans med ”Stadsmiljöförvaltningens anvisning för belysningsplanering”, ”Stadsmiljöförvaltningens vägledning för belysning av allmän plats” och Teknisk Handbok viktiga verktyg som ska användas tidigt i planeringen av planerare och beställare för att ge upplevelser som stärker ett tryggt stadsliv. I policyn redovisas ett övergripande perspektiv och ett förhållningssätt som gäller för ljussättning i Göteborgs stad. Policyn är uppdelad i 9 delområden, läs vidare i Stadens ljus.