
Före plantering
Alla inköp av träd och buskar för allmän platsmark görs av beställaren. Rutin för upphämtning av växtmaterial beskrivs i dokumentet ”Hämtning av träd och buskar”.
Växtmaterialet ska beställas i god tid eftersom vissa växter kan ha lång leveranstid.
Avrop ska ske i god tid före leverans. Plantskolan som levererar växterna ska ombesörja transporten till mottagningscentral och ha ansvaret för växterna tills leverenskontrollen är färdig. Rutin för upphämtning av växtmaterial beskrivs i dokumentet ”Hämtning av träd och buskar”.
För lämplig planteringstid, se 13QB Planteringstid. För plantering av naturlika planteringar se 13QG Naturlika planteringar.
Rutin för hantering av lövplattmask ska följas, se bilaga 2 och 3 i dokumentet ”Hämtning av träd och buskar”.
Träd och buskar samt perenner är ett levande material och måste behandlas som färskvara när de lämnat plantskolan. De förutsätts vara kruk- eller klumpodlade alternativt någon form av root control bag.
Vid upphämtning ska träden lastas varsamt. Detta sker endast med lyft i klumpen, aldrig i stammen. Försiktighet råder särskilt med hur man trampar på flaket för att ej skada träden.
Träden ska sedan förvaras så att de ej blåser omkull och ej skadar varandra. De ska vattnas kontinuerligt och skyddas från uttorkning. Buskarna ska packas upp ur sina leveranslådor om de har börjat vegetera och ställas så att de kan vattnas och hållas fuktiga. Perenner ska också hållas fuktiga.
Vid plantering
Vid plantering ska en stadig jordpelare trampas till under klumpen så att trädet ej riskerar sjunka, se 12TA Växtbäddar. Rotklumpens stålnät ska vara kvar runt klumpen men den stålring som sitter runt stammen ska tas bort och nätet ska vikas bort från stammen samt knuten på väven ska knytas upp. På krukodlade växter ska krukan tas bort och rotsystemet som varit i botten på krukan skäras av på några ställen så att ej så kallad rotsnurr bildas. Vattning ska ske i samband med all plantering så att jorden väl sluter an till trädets klump och att inga luftfickor bildas.
Sen höstplantering, det vill säga efter 15:e november, är att föredra för alla lövfällande växtslag i Göteborgstrakten. Med det menas att växten ej får ha tagits upp i plantskolan förrän den har avmognat helt och alla blad har ramlat av naturligt. Barrväxter bör planteras i september.
Växten ska efter avslutad plantering och eventuell sättning av jorden inte stå djupare än den gjorde i plantskolan (detta gäller ej för rosor, klematis, Salix och Populus, som ska sättas 10 cm djupt).
Efter plantering
Efter plantering av träd och solitärbuskar ska en av följande lösningar installeras för att underlätta och effektivisera bevattning:
- Bevattningskrage installeras och fästs i trädstöden
- Jordvall läggs upp runt planteringsgropen enligt ritning J7
- Bevattningspåsar installeras enligt tillverkarens anvisningar. Till ett träd med stamdiameter 20-25cm används 4st 75-liters påsar.
Gnagskydd ska sättas runt stammen vid risk för viltskador.
Uppbindningen tas normalt bort efter 2 växtsäsonger. Vid behov längre tid.
Pil och poppel som används som amträd bör tas bort efter ca 8-10 år. Äldre träd kan orsaka stora sättningsskador på angränsande anläggningar.