Kompetenser: Spår anmälan utbildning
Stadsmiljöförvaltningen har för avsikt att under kommande år etablera ett utbildningspaket som är anpassat efter de förutsättningarna och behov som finns kopplat till arbeten i Göteborgs Stad och som grundar sig i stadens styrande dokument, arbetssätt och regler.
Tills dess att detta är på plats har stadsmiljöförvaltningen valt att publicera denna text kring kompetenskrav för att ge berörda aktörer en tydligare vägledning kring hur stadsmiljöförvaltningen betraktar kompetensfrågan. Detta är en komplex fråga där enskilda definitioner och formuleringar av krav, ofta lämnar ett visst tolkningsutrymme som kan leda till osäkerhet. Detta till trots anser stadsmiljöförvaltningen att det är viktigt att belysa kompetenskraven och framförallt se till att påtala de aspekter som är särskilt viktiga i stadsmiljö, men som ofta faller bort på nationell nivå. Där ingår exempelvis frågor gällande oskyddade trafikanter, näringslivets transporter, trafikanter med funktionsnedsättning, komplexa trafiksituationer i stadsmiljö och barnperspektivet.
När det kommer till implementeringen och inte minst uppföljningen av kompetenskraven kommer stadsmiljöförvaltningen i nuläget inte ge påföljder för enskilda och enstaka avvikelser, så länge entreprenören tydligt kan visa att man arbetar aktivt med kompetensfrågan och strävar efter att etablera och upprätthålla en kompetensnivå i linje med denna text.
APG kapitel 4 innehåller följande underrubriker:
4.1. Övergångsregler för kompetens
4.2. Sammanställning av kompetens
4.3. Kompetenskrav grundkompetens
4.4. Kompetenskrav vägarbetare
4.5. Kompetenskrav vakt
4.6. Kompetenskrav fordonsförare
4.7. Kompetenskrav trafik- och skyddsanordningar
Se fullständiga krav och rådstext i dokumenten ”Stadsmiljöförvaltningens krav för Arbete på gata” och ”Stadsmiljöförvaltningens råd för Arbete på gata”.
Spårtrafik och arbeten i eller i närhet av spårtrafik faller under särskild lagstiftning och har således ett eget regelverk. APG reglerar inte arbeten i eller i närhet av spår utan har endast för avsikt att ge en grundläggande information samt förståelse för när det kan bli aktuellt att förhålla sig till regelverket som omfattar spår, nämligen spårvägsbanans säkerhetsordning (SÄO), se länk till SÄO till höger på denna sida.
APG kapitel 10 innehåller följande underrubriker:
10.1. Spårvägsbanans säkerhetsordning
10.1.1 Den som omfattas av säkerhetsordningen
10.2. Arbete i eller i farlig närhet av spår
För information om utbildningar, se 13IA Utbildning spår.
Observera att om du befinner dig i ytterkant av spårområdet kan både APG och SÄO gälla. Vid konflikt är alltid Säkerhetsordningen överordnad APG.
För att arbeta i eller i farlig närhet av spår ska man ha gått säkerhetsutbildning för Göteborgs Stad. Entreprenören ansvarar för att anmäla samt bekosta utbildningen för berörd personal. Entreprenören ansvarar för att person som anmäls till säkerhetsutbildning uppfyller kursens förkunskaper samt anses lämplig för den roll eller funktion som kursen avser.
Bestämmelser om kompetens och utbildning regleras i Säkerhetsordningen (SÄO) kap 9.
Personal i säkerhetstjänst vid arbeten i eller i farlig närhet av spår ska vara utbildade och examinerade samt utöva regelbunden säkerhetstjänst i enlighet med säkerhetsordning för spåranläggning.
Hälsokrav enligt SÄO kap 8.
För anmälan till utbildningar se länk ”Göteborgs Stads utbildningar i säkerhetstjänst” till höger på sidan.
Kontakt enligt nedan:
– Anmälan utbildning, kompetens ”Spår anmälan utbildning” till höger på sidan.
– Frågor avseende utbildning och innehåll, kompetens ”Spår instruktör” till höger på sidan.