
Vägutrustningsplan
(Permanenta Trafikanordningsplaner)
Flertalet vägmärken kräver, för dess juridiska giltighet, att en lokal trafikföreskrift (LTF) utfärdas. Lokala trafikföreskrifter är de trafikregler som inte är generellt beskrivna i lag. Det gäller t.ex. huvudleder och väjningsregler, påbjuden körriktning, förbud för fordon av visst slag och parkeringsregler. Läs mer om LTFer under Lagar och föreskrifter.
Läs mer om Vägutrustningsplanens innehåll under projektering Vägutrustningsplan (2CE1.10).
Allmänt
Vägutrustningsplanen upprättas med trafikförslaget som grund.
Planen skall tydligt visa utformningen avseende vägmarkering, vägmärken, vägvisning och gatunamn. Den har tre funktioner:
- Beslutsunderlag för LTF via Trafiksamrådet
- Underlag för upphandling och utförande
- Underlag till TA-kartverket
Framkomlighet/säkerhet
Trafikförslagets syfte analyseras, dvs. ska man bygga nytt eller vill man förbättra och på vilket sätt vill man göra det? T.ex. genom att separera olika trafikantgrupper, skapa säkrare ytor för oskyddade trafikanter eller att förbättra framkomligheten.
Parkering
Behovet av parkering ska ha undersökts i trafikförslagsskedet. Om inte: undersök behovet av angöring, parkering för rörelsehindrad, boende, besökande och verksamma. Samråd ska ske med Trafikkontorets parkeringsenhet.
Läs mer i kapitel Parkering: P-handboken
Vägvisningsplan
Undersök behovet av vägvisning. Stäm av mot vägvisningsplanen och mot angränsande vägvisning.
Vid behov ska trafikkontoret uppmärksammas på nödvändigheten av ett utökat arbetsområde i syfte att erhålla samstämmighet med angränsande vägvisning.
Samordning av vägvisningsmålen ska ske med vägverket och trafikkontoret.
Se även över behovet av cykel- och gångvägvisning i projektet.
Utrustning
I särskilda miljöer kan speciella krav på utformningen av trafikanordningarna ställas. Samordning ska ske med trafikkontoret gällande exempelvis val av skyltbågar och –bärare. Sådana önskemål om ”miljöanpassning” ska ske med beaktande av krav på tydlig utmärkning för trafikanten och för den som övervakar regleringen –polis eller trafikövervakare.
Ritningar
Vägutrustningsplanen ska vara tydlig och icke relevanta lager ska tas bort från planen. I vissa fall kan det vara aktuellt att visa ytskiktslagret för att tydliggöra utformningen av föreslagna trafikanordningar.
Se vidare Vägutrustningsplan (2CE1.10)
Vägutrustningsplanen ska ha en kvalitet så att den tillsammans med vägmärkes- och skyltförteckning kan användas som underlag för att begära anbud på eller beställa utförande av trafikanordningar. Det ska tydligt framgå vad som är nytt och vad som är befintligt.
Vägutrustningsplanen ska förses med Granskadruta och eventuellt även en LTF-ruta. Granskadrutan ska vid granskning vara tom och efter att projektören har fått tillbaka en granskad ritning med datum och underskrift, fyllas i digitalt med datum och granskarens namn. På så sätt säkerställs det att granskningsrutinen har följts.

Granskad-etikett (dwg-fil)
Mängdförteckning
Utförs i enlighet med AMA och kompletteras med skylt- och vägmärkesförteckning där storlekar och textstorlekar tydligt framgår.
Se kapitel 2CB3 Mall framsida TK AMA.
Lokala trafikföreskrifter
För vissa vägmärken och regleringar krävs det en lokal trafikföreskrift. Beslutsfattare är antingen trafikkontoret eller länsstyrelsen. Vägmärken som kräver LTF markeras med en LTF-symbol på vägutrustningsplanen och planen ska då även kompletteras med en LTF-ruta.

LTF-ruta (dwg-fil)
Länk till Trafiksamordning-checklista
Projektören för vägutrustningsplanen ska ta fram de underlag som krävs för beslut om ny, ändrad eller upphävd LTF. Underlaget ska innehålla text med motivering till vald ändring, eventuella foton och kartmaterial.
Ärendena ska föredras i Trafiksamrådet som är ett samrådsforum där representanter från polis, räddningstjänst m fl. Vid mindre projekt kan ärendena dras i Trafiksamrådet av representanter för trafikkontoret, men vid större projekt ska projektören göra underlag samt inkallas för att dra ärendet i Trafiksamrådet.
I de flesta fall krävs att det kopplas en kartbild till föreskriften, varför det är av stor vikt att digitala filer med nya kantlinjer och andra utformningar sänds in till tkdok. Dessa utgör grunden i kartbilden som kopplas till föreskriften.
Vid genomförande av vägutrustningsplan är det viktigt att byggledaren bevakar både utförandet på plats och att anmälan sker till trafikkontoret enligt LTF-ruta. Uppsättning av vägmärken avropas 6-8 veckor före skyltsättning. Detta för att kunna bereda berörda instanser tillfälle att kunna yttra sig i ärendet samt besluta om de lokala trafikföreskrifterna som krävs. Det är av största vikt att ingen utmärkning sker utan att det finns en föreskrift kopplad till vägmärket. Nytt beslut ska skyltsättas den dag det träder i kraft.