Planarbete

Planprocessen regleras formellt i plan- och bygglagen (PBL) och har som syfte att pröva om ett förslag till markanvändning är möjligt. Det är Byggnadsnämnden som har ansvaret för planarbetet i kommunen. I planprocessen sammanvägs allmänna och enskilda intressen. Planläggning kan genomföras enligt normalt och enkelt planförfarande. Enkelt planförfarande är endast aktuellt när planförslaget är av begränsad betydelse, saknar intresse för allmänheten samt överensstämmer med översiktsplanen. 

Kommunens översiktsplan ger vägledning och stöd i beslut om användning av mark- och vattenområden samt hur den byggda miljön ska utvecklas och bevaras. Översiktsplanen utgör underlag för att ta fram detaljplaner och områdesbestämmelser. Detaljplanen är en bindande uppgörelse mellan kommunen och markägarna och talar om vad som får och inte får göras inom planområdet

Trafikkontoret deltar aktivt i framtagandet av detaljplaner. Uppdraget består inte bara i att ta fram material för allmän platsmark utan även att bevaka trafikfrågor på kvartersmark.Hur stor Trafikkontorets medverkan i planarbetet är kan skilja sig mycket från fall till fall. Relativt ofta handlar det om att hjälpa till med att ta fram en trafikutredning, eller bara ett trafikförslag, men det kan också röra sig om att hjälpa till med olika typer av utredningar, exempelvis en bullerutredning eller parkeringsutredning. Vid framtagandet av trafikutredning/trafikförslag ska Utredningsverktyget samt mallen för trafikutredning, enligt dokumentlistan till höger, användas.

I detaljplanearbetet samordnar trafikkontorets handläggare synpunkter från övriga intressenter/ansvariga (se kontaktlista) inom trafikområdet – till exempel inom kollektivtrafik, cykel, parkering, räddningstjänst och renhållning.

Förutom att medverka i framtagandet av detaljplaner har trafikkontoret också ett ansvar som kommunal myndighet (remissinstans) och granskar planhandlingar och lämnar in yttranden till byggnadsnämnden. Då planen är av principiell karaktär, har allmänpolitiskt intresse eller innebär stora investeringar i trafikanläggningar tas ärendet upp för beslut i trafiknämnden innan den skickas till byggnadsnämnden. En anmälan till sammanträdet görs i trafikkontorets diarium. I övrigt tillämpas långtgående delegation. Ärenden som hanteras med delegation sammanställs i en delegationslista inför varje trafiknämnd. Både yttranden och tjänsteutlåtanden till nämnden ska följa kontorets interna mallar (se mallar till höger). Ett yttrande ska ge trafikkontorets fackmässiga synpunkter på förslaget och klart redovisa kontorets ställningstagande.