
Trygghet
Trygghet är ett komplext begrepp men som närmast kan beskrivas som upplevd risk att råka ut för något, exempelvis olycka eller våldsbrott. Den upplevda risken behöver inte alls korrespondera med den verkliga risken. Upplevelsen av trygghet kan skilja sig mellan olika trafikanter men en begriplig, överblickbar och orienterbar miljö är för de flesta en gemensam känsla av trygghet. Att människor är trygga är en viktig samhällsfråga eftersom otrygghet påverkar beteendet och kan exempelvis leda till att en person som känner sig otrygg väljer att hålla sig borta från offentliga platser som gator, torg, parker och kollektivtrafik. Avsaknad av trygghet begränsar vår tillgänglighet och kan minska trafiksäkerheten. Exempelvis kan den som känner otrygghet i en park acceptera att gå en omväg eller gå på en hårt trafikerad väg, om det alternativet känns tryggare. Läs mer om detta i programmet "Fotgängare en del av staden".
Några faktorer som kan bidra till en ökad trygghetskänsla:
- Mänsklig skala
- Ett livligt socialt liv i stadens offentliga rum
- God överblickbarhet och bra belysning – inga mörka prång
Det är samtidigt viktigt att vi inte skapar områden med "falsk trygghet". Exempel på det kan vara att människor kan känna sig för trygga på ett övergångsställe eller i en trafiksignal, som inte är hastighetssäkrad, vilket gör att de inte har tillräcklig uppmärksamhet på trafiken runt omkring. Vi måste alltid tänka både trygghet och säkerhet när vi utformar trafikmiljöer. Läs också mer om detta under kapitlet Förutsättningar/Belysning.
Inom stadsdelarna i Göteborg genomförs regelbundet trygghetsvandringar där boende inom området har möjlighet att peka på otrygga platser och påverka sin närmiljö.
Vid en trafikutredning ska en värdering (skala 1-5) göras för området. Alla trafikslag ska beaktas och antingen sammanvägas eller redovisas var för sig tillsammans med övriga kvaliteter, enligt kapitel Kvaliteter.