2KA2 Minskning av naturgrusanvändningen

Bakgrund

Göteborgs Stad, och därmed också trafikkontoret, anser att en förutsättning för en ekologiskt hållbar utveckling i regionen bland annat innebär samverkan med våra leverantörer och entreprenörer.
 
Naturgrus är en ändlig resurs med stor betydelse för vattenförsörjningen. Ofta har naturgrusformationer även stora natur- och kulturvärden. 

Byggbranschen måste därför successivt och i allt större utsträckning hushålla och ersätta den begränsade resurs som naturgruset utgör med krossat berg, morän och återvunnet material. 

Leveranserna av naturgrus från tillståndsgivna täkter minskar i Sverige, men inte tillräckligt fort. För att ta nästa steg i minskad användning av naturgrus behövs en kunskaps- och teknikutveckling på bred bas. För att uppnå miljökvalitetsmålet Grundvatten av god kvalitet behöver bevarandet av naturgrusavlagringar öka.

Det är av strategiskt intresse för trafikkontoret Göteborgs Stad att på olika sätt ta initiativ som gör att nödvändiga förändringar i byggverksamheten och i branschen kommer till stånd. 

Nedanstående kostnader för krav och tillkommande provning ska ingå i anbudet. 

Krav

Andelen naturgrus i betongsammansättningen får högst vara 30 vikt - % av totala ballastmängden. Betongsammansättningen ska vara frystestad enligt "Fortlöpande provning" nedan.
 
Tillsammans med anbud ska bekräftelse ske att dessa krav kommer att uppfyllas. Kopia på förprov från vald betongleverantör ska innehålla andelen naturgrus och frostbeständighet. Lägsta krav på frostbeständighet enligt metod SS 13 72 44 metod A med saltlösning ska vara "God".
 

Fortlöpande provning

Fyra kuber uttas för fortlöpande provning i ytterligare 56 dygn enligt metod SS 13 72 44 metod A med saltlösning. Kravet gäller endast redovisning av resultat.
 
Dessutom ska luftporsstrukturen genom tunnslip redovisas inklusive bedömning.
 

Uppföljning

Med anledning av att detta är ett steg av flera mot ökad andel krossballast i betong, ska beställaren ges möjlighet till utökad kontroll på betongstation och besök på arbetsplats.
 

Offentlig

All kunskap inom projektet som beställaren bedömer som viktig inför kommande steg av ökad användning av krossballast kommer att vara offentlig.







Senast uppdaterad 2016-10-13