Gatunamn

Samråd

Beslut om gatunamn

Göteborgs Kommuns Namnberedning föreslår nya namn för kulturnämnden, som beslutar och fastställer de föreslagna namnen.

Handläggning

Ansvar

Trafiknämnden ansvarar för att gatunamn och adressnummer hålls aktuella i Göteborgs Stad.

Nya namn

Uppsättning av nya gatunamn bekostas normalt av kommunen. Vid ombyggnader och exploateringsområden ska kostnaden för nya gatunamnsskyltar ingå i varje enskilt projekt. Gatunamnsskyltar placerade inne på tomtmark eller kvartersmark bekostas dock normalt inte av kommunen.

Utmed enskilda vägar bekostar kommunen inte uppsättning av adressnummer.

Underhåll

Kommunen ansvarar för underhållet av alla gatunamnsskyltar utmed kommunens och Trafikverkets vägar. Gatunamnsskyltar på enskilda vägar underhålls av kommunen endast om dessa är placerade inom vägområdet för den kommunala/statliga vägen.

Vägvisning gatunamn

Huvudprincipen är att inte vägvisa till en gata. Om det finns speciella skäl vägvisas som till inrättning. Svart versal/gemen text på vit botten. Textstorleken är densamma som används på gatunamnsskyltar i övrigt.

Rutiner

Ombyggnads- och exploateringsområde

Projektledaren för ombyggnads eller exploateringsområdet ansvarar för att gatunamnsskyltningen återställs alternativt nyuppsätts.

Adressnumrering

Utsträckning av gatunamnen samt adressnumrering framgår av adresskartan i MapInfo LÄNK. På adressbladen finns också stadsdelar, stadsdelsgränser, kvartersnamn och tomtnumrering.

Numreringen utmed en sträcka visas i samma ordning som numren förekommer på sträckan. Det innebär att numreringen utmed gatans ena sida kommer i omvänd nummerordning. Ex: Storgatan 2 - 10, Storgatan 9 - 1.

Standard

Text, storlek, färg

Normalt används tvåradiga skyltar. Enradiga skyltar används i undantagsfall, där tvåradig skylt inte får plats. Även treradig skylt kan användas där namnet är långt eller skylten blir så lång att det behövs två stolpar. De utförs i normalreflex i blå botten och vit text. Texten ska vara versal/gemen och med samma textsnitt som tilläggstavlor till vägmärken. Bården ska ha raka hörn. I områden av kulturhistoriskt värde, typ Haga, kan emaljerade skyltar användas.

Textstorleken är normalt 80/60. Utmed större trafikleder, större korsningar och "när det behövs" används 100/73 text. 60/44 text används vid gårdsnamn, trappor, gångvägar och andra trånga miljöer.

Placering, montering

I korsningar på återvändsgator, där trafiken huvudsakligen kommer från ett håll sätts endast en skylt på tvärgatan. Då anges både jämna och udda nummer på denna skylt. Ex: A-gatan 1-9, 2-10. Om skylten sätts på sidan med jämna nummer ska jämna nummer stå först på skylten.

Grundregeln för gatunamnsskyltning är enkelmontering.

Gatunamnsskyltar sätts inte upp på villor eller hus med vackra fasader utan fastighetsägarens medgivande.

Vid ändring av gatunamn med adressnummer tejpas den gamla skylten över med ett rött kryss och ska sitta kvar tillsammans med den nya skylten i ca två år.

Gatunamn skyltsätts inte där gång- och cykelbanor korsar varandra.

Gatunamnsskyltar till enstaka fastigheter (gårdsnamn) placeras utanför vägområdet.

Hög standard i centrala staden


 
Mellanstandard i tättbefolkat område (typ Kålltorp, Majorna).



 
Låg standard i småhusområde och utanför tätort (typ radhus, villa).


 
*) Denna skylt kan utelämnas vid återvändsgator.

 



Senast uppdaterad 2017-10-15