Lokala trafikföreskrifter

Utöver de trafikregler som gäller enligt lag eller förordning, får särskilda trafikregler meddelas i form av lokala trafikföreskrifter. Lokala trafikföreskrifter beslutas av kommunen, Länsstyrelsen eller Trafikverket beroende på var föreskrifterna ska reglera och på vilken plats de ska gälla. Föreskrifterna kan vara avsedda att gälla permanent, men de kan också vara tidsbegränsade och gälla enbart under en begränsad period, t ex i samband med ett visst evenemang. Se Tidsbegränsade lokala trafikföreskrifter samt föreskrifter med särskilda trafikregler (väghållarbeslut) (3AB2) och Parkeringsreglering (3AB2.1) för mer information. 

Vad de lokala trafikföreskrifterna kan avse och vilken myndighet som beslutar dem regleras i 10 kapitlet i Trafikförordningen (1998:1276). Se dokument Skylt- och vägmärkesförteckning i kapitel Vägutrustningsplan (2CE1.10).

Vem beslutar om lokala trafikföreskrifter?

Lite förenklat gäller följande:

Kommunen beslutar om lokala trafikföreskrifter på vägar där kommunen är väghållare. Föreskrifter om hastighet, stannande och parkering beslutas alltid av kommunen på alla vägar som ligger inom kommunens tättbebyggda områden.

Länsstyrelsen beslutar om lokala trafikföreskrifter för allmänna vägar där staten är väghållare. I regel finns dessa vägar utanför tättbebyggda områden, men större vägar kan ha statlig väghållning även där de löper genom tätbebyggt område. Länsstyrelsen beslutar om lokala trafikföreskrifter även i vissa andra fall, exempelvis när det gäller hastighetsbegränsning på enskilda vägar och stopp- och väjningsplikt på vägar som mynnar ut mot allmänna vägar med statlig väghållning.

Trafikverket beslutar om föreskrifter för hastighetsbegränsning - 80, 90,100,110km/h och 120km/h.
Se även dokumentet "Beslutsmandat" till höger på sidan. 

Hur beslutas en lokal trafikföreskrift?

De beslut om Lokala trafikföreskrifter (LTF) som tas av kommunen ska behandlas i Trafiksamrådet, som har möte var fjortonde dag (med uppehåll sommar och jul). För mötestider se dokumentet "Trafiksamrådet översikt 2017" till höger på sidan. Trafiksamrådet är en grupp där trafikkontoret i samråd med polisen och räddningstjänsten tillstyrker eller avstyrker ärenden om lokala trafikföreskrifter. För ytterligare information se dokumnetet "Styfte och upplägg för trafiksamrådet" till höger på sidan. 

Projektören för vägutrustningsplanen ska ta fram de underlag som krävs för beslut om ny, ändrad eller upphävd LTF. Underlaget ska innehålla text med motivering till vald ändring, eventuella foton och kartmaterial. Parkerings-LTF:er ska förankras med enheten Parkering Göteborg, se Underlag kontaktlista (2AD1) kompetens ”Parkering”.
  

Vid mindre projekt kan ärendena dras i Trafiksamrådet av representanter för trafikkontoret, men vid större projekt ska projektören göra underlag samt inkallas för att dra ärendet i Trafiksamrådet.

I de flesta fall krävs att det kopplas en kartbild till föreskriften, varför det är av stor vikt att digitala filer med väglinjeförändringar samt mittlinjer skickastill TKdok, se Underlag kontaktlista (2AD1) kompetens "Teknisk dokumentation". Dessa utgör grunden i kartbilden som kopplas till föreskriften. Det är att föredra att fliken ”projektinfo” i dokumentet ”Projektinfo granskning” (eller motsvarande information) fylls i och bifogas ihop med dwg-filerna. Dokumentet återfinns till höger på sidan Granskning (2AJ).



Vid projektets start ska trafikkontorets kontaktperson för vägutrustning kallas till startmötet, se Underlag kontaktlista (2AD1) kompetens ”vägutrustning”. Kontaktpersonen (eller projektör av vägutrustningsplan) föredrar aktuella LTF-ärenden i Trafiksamrådet och förbereder den juridiska biten av vägmärkets kungörande. 
Detta för att kunna bereda berörda instanser tillfälle att kunna yttra sig i ärendet, samt besluta om de lokala trafikföreskrifterna som krävs. Uppsättning av vägmärken avropas sedan minst 5 arbetsdagar före skyltsättning, Om kontaktpersonen ej har kallats till startmöte är det 8 veckors handläggningstid (längre tid under sommar och jul då trafiksamråder har uppehåll) för avrop av vägmärken som kräver lokal trafikföreskrift.

Ingen utmärkning får ske utan att det finns en föreskrift kopplad till vägmärket. Nytt beslut ska skyltsättas den dag det träder i kraft. 

Tre villkor ska vara uppfyllda för att en föreskrift ska gälla:

1. Rätt myndighet har fattat beslutet

2. Föreskriften ska vara publicerad i Svensk Trafikföreskriftssamling STFS

3. Föreskriften ska vara utmärkt med (rätt) vägmärke

Var hittar man de lokala trafikföreskrifterna?

Alla trafikföreskrifter i Sverige som kommunen, Länsstyrelsen och Trafikverket beslutat om ska vara samlade och sökbara i en Rikstäckande databas för trafikföreskrifter (RDT), som Transportstyrelsen ansvarar för, se länk till höger på sidan.


Senast uppdaterad 2017-10-15