Utformning

Trafikkontorets gällande mål förtydligar att trafikplaneringen ska bidra positivt till Göteborgs stadsutveckling. Det innebär att gatans utformning i högre grad än hittills ska samverka med den omgivande miljön.

Arbetet med gatuutformning kommer framöver att beakta livsrumsmodellen i VGU (Vägars och gators utformning i tätort 2015). Det innebär att gatuutformningar ska innehålla avvägningar av trafikens behov mot andra aspekter som t.ex. bebyggelse, attraktiva miljöer och stadsliv. Livsrumsmodellen innebär att man breddar trafikkontorets hittills gällande arbetsmodell som huvudsakligen har handlat om att tillgodose trafikens behov.

Trafikkontoret bedömer att övergången till livsrumsmodellen kommer att ta tid, varför täta samråd mellan konsult och beställare blir än viktigare. Det är sedan alltid upp till beställaren att besluta om eventuella avvikelser från planeringsinstrumenten. 

För att få en bra och likartad utformning av bland annat hållplatser, korsningar och gång- och cykelvägar finns utformningsprinciper. Av de här under liggande rubrikerna framgår vad som måste beaktas redan i tidiga utrednings- och skisskeden avseende bredder, höjder med mera. Under Projektering finner du sedan mer detaljerade anvisningar.



Senast uppdaterad 2017-10-15