Ledstråk

För att synskadade personer ska kunna orientera sig behövs någon form av ledning. Ledstråk bildar en obruten kedja från start till mål.

Den synskadade inhämtar information om gatumiljön genom att se tydliga kontraster mellan olika material, uppfatta olika ljud eller känna olika ytstruktur och föremål med den vita käppen. Rätt utformade ledstråk för synskadade uppfyller två syften: ledning och orientering. De definieras som säkra gångytor vilka är lätta att uppmärksamma och följa. Utmed ledstråket måste alla faror märkas ut.

I första hand bör naturliga avgränsningar som fasad, kant, räcke med underliggare eller beläggning av olika ytstrukturer utnyttjas. I de fall naturliga ledstråk inte finns eller går att anordna kan det vara nödvändigt att använda ledstråk med hjälp av taktila plattor, det vill säga prefabricerade signalplattor. Detaljutformningen av ledstråk måste vara enkel, logisk och konsekvent uppbyggd men utgör också en möjlighet att disponera, avgränsa och möblera gaturummet. För bästa verkan anpassas uppbyggnaden av ledstråk till förhållanden på plats. Bygghandlingar skall i god tid överlämnas till handikappansvarig på trafikkontoret för granskning. Förslaget skall redovisa ytskikt inklusive förslag på ledstråk samt höjdsättning, se exempel på tillgänglighetsplan till höger.

Prefabricerade signalplattor

Prefabricerade signalplattor har en vågformad/räfflad yta som ger en taktil kontrast mot omgivande ytor. Signalytor är ett system av signalplattor. För att skapa fungerande signalytor måste de vara välplanerade och lämpligt utformade. Genom samråd med handikappansvarig på trafikkontoret kan en fungerande lösning anpassas till lokala förhållanden på platsen.

Tidigare användes signalytor för att märka ut övergångsställen och gångpassager i Göteborg. Signalytorna har dock visat sig vara otillräckliga som orienteringspunkt vid gångpassager/övergångsställen i gatumiljön. På hållplatser fungerar signalytorna tillfredsställande. I Göteborg används två typer av signalplattor som standard: ”Ledmunken” (210x210x70 mm) från Skanska Prefab och ”Sinusplattan” (350x350x60-66 mm) från S:t Eriks.

Principutformning av signalytor

Ledytor har som uppgift att ge riktnings- och orienteringshjälp över öppna ytor. I en ledyta läggs signalplattorna med räfflorna parallellt med gångriktningen. En stoppyta hjälper den synskadade att hitta till ledytan. Stoppytan placeras vinkelrätt mot ledytan. I korsningspunkter mellan två stråk eller andra platser där valsituation uppstår läggs en kvadratisk valpunkt. I valpunkten används stora plattor och täta fogar för att ge en riktigt slät yta som kontrast till ledytan. En enda stor platta ger en tydlig valyta utan fogar och är att eftersträva. En förutsättning för att signalytor skall fungera är att de ger en bra taktil och visuell kontrast mot kringliggande ytor. Det innebär att omgivande beläggning måste vara slät och ha få fogar. Den släta ytan bör ha en bredd på minst 0,7 meter på vardera sidan av signalytan. I ytor av smågatsten, små marksten eller fogrika förband kan släta gångbanehallar placeras intill stråket. Signalytor placeras inte direkt intill ytor av smågatsten. Signalytan måste också ha en kontrasterande färg mot omgivande beläggning, se Kontrastmarkering.

Tänk på: Signalytor får inte användas i ytor som är avsedda för cykeltrafik. I de fall signalytor korsar en cykelbana görs ett uppehåll i stråket för att synskadade personer ska ha möjlighet att veta var cykelbanan är.

För att synskadade personer ska kunna identifiera stråket skall ledytan utformas med en bredd på 0,6 - 0,7 meter, vilket innebär att Ledmunken läggs i tre skift och Sinusplattan i två skift. Principen framgår av nedanstående figur. Observera att signalytan alltid ansluter till ett naturligt ledstråk (kantsten, fasad, räcke etc.). I de fall signalytan avslutas med stoppyta mot ett naturligt ledstråk utökas ytan till dubbel längd/bredd enligt bild nedan.


 
Ledstråk av signalplattor med valpunkt, stoppyta och ledyta som ansluter till ett naturligt ledstråk i form av fasad. I bilden visas ett system med tre band av Ledmunken (210x210).

Signalyta för busspåstigning

Den synskadade är särskilt beroende av att få bekräftelse på att han/hon hittat till påstigningspunkten innan spårvagnen eller bussen kommer. En tydlig signalyta ger bekräftelse men hjälper även föraren att stanna på rätt ställe. Detaljer redovisas i ritningarna för hållplatser (4512, 3530. 3531, 3533, 3590, 3591, 3592).