Lokala trafikföreskrifter

Utöver de trafikregler som gäller enligt lag eller förordning, får särskilda trafikregler meddelas i form av lokala trafikföreskrifter. Lokala trafikföreskrifter beslutas av kommunen, Länsstyrelsen eller Trafikverket beroende på var föreskrifterna ska reglera och på vilken plats de ska gälla. Föreskrifterna kan vara avsedda att gälla permanent, men de kan också vara tidsbegränsade och gälla enbart under en begränsad period, t ex i samband med ett visst evenemang.

Vad de lokala trafikföreskrifterna kan avse och vilken myndighet som beslutar dem regleras i 10 kapitlet i Trafikförordningen (1998:1276). Se även tabell Beslutsmandat

Vad regleras genom lokala trafikföreskrifter?

De lokala trafikföreskrifterna gäller vanligtvis något av följande:



- Hastighetsbegränsning

- Stopp- eller väjningsplikt

- Huvudled, motortrafikled eller motorväg

- Förbud mot fordonstrafik

- Förbud mot omkörning

- Förbud eller påbud att svänga eller att köra i viss riktning

- Förbud att stanna eller parkera

- Cirkulationsplats

Vem beslutar om lokala trafikföreskrifter?

Vilken myndighet som beslutar om lokala trafikföreskrifter beror på flera olika faktorer, men lite förenklat gäller följande:

Kommunen beslutar om lokala trafikföreskrifter på vägar där kommunen är väghållare. Föreskrifter om hastighet, stannande och parkering beslutas alltid av kommunen på alla vägar som ligger inom kommunens tättbebyggda områden.

Länsstyrelsen beslutar om lokala trafikföreskrifter för allmänna vägar där staten är väghållare. I regel finns dessa vägar utanför tättbebyggda områden, men större vägar kan ha statlig väghållning även där de löper genom tätbebyggt område. Länsstyrelsen beslutar om lokala trafikföreskrifter även i vissa andra fall, exempelvis när det gäller hastighetsbegränsning på enskilda vägar och stopp- och väjningsplikt på vägar som mynnar ut mot allmänna vägar med statlig väghållning.

Trafikverket beslutar om föreskrifter för hastighetsbegränsning - 80, 90,100,110km/h och 120km/h.

De beslut om Lokala trafikföreskrifter som tas av kommunen ska behandlas i Trafiksamrådet, som har möte var fjortonde dag. Trafiksamrådet är en grupp där trafikkontoret i samråd med polisen och räddningstjänsten tillstyrker eller avstyrker ärenden om lokala trafikföreskrifter.

Projektören för vägutrustningsplanen ska ta fram de underlag som krävs för beslut om ny, ändrad eller upphävd LTF. Underlaget ska innehålla text med motivering till vald ändring, eventuella foton och kartmaterial. 

 

Vid mindre projekt kan ärendena dras i Trafiksamrådet av representanter för trafikkontoret, men vid större projekt ska projektören göra underlag samt inkallas för att dra ärendet i Trafiksamrådet.



I de flesta fall krävs att det kopplas en kartbild till föreskriften, varför det är av stor vikt att digitala filer med nya kantlinjer och andra utformningar sänds in till tkdok. Dessa utgör grunden i kartbilden som kopplas till föreskriften.




Vid projektets start ska trafikkontorets kontaktperson för vägutrustning kallas till startmötet, se TH kap 2AD1 kompetens ”vägutrustning”. Kontaktpersonen (eller projektör av vägutrustningsplan) föredrar aktuella LTF-ärenden i Trafiksamrådet och förbereder den juridiska biten av vägmärkets kungörande. Detta för att kunna bereda berörda instanser tillfälle att kunna yttra sig i ärendet, samt besluta om de lokala trafikföreskrifterna. Uppsättning av vägmärken avropas sedan minst 5 arbetsdagar före skyltsättning, förutsatt att trafikkontorets  kontaktperson har hunnit dra ärendet i Trafiksamrådet. Om kontaktpersonen ej har kallats till startmöte är det 8 veckors handläggningstid för avrop av vägmärken som kräver lokal trafikföreskrift. Det är av största vikt att ingen utmärkning sker utan att det finns en föreskrift kopplad till vägmärket. Nytt beslut ska skyltsättas den dag det träder i kraft.

Detta för att kunna bereda berörda instanser tillfälle att kunna yttra sig i ärendet samt besluta om de lokala trafikföreskrifterna som krävs. Uppsättning av vägmärken avropas av entreprenören 5 dagar före skyltsättning. Det är av största vikt att ingen utmärkning sker utan att det finns en föreskrift kopplad till vägmärket. Föreskriften utmärks med vägmärke samma dag som den träder i kraft.

Tre villkor ska vara uppfyllda för att en föreskrift skall gälla:

1. Rätt myndighet har fattat beslutet

2. Föreskriften skall vara införd i kommunens liggare

3. Rätt vägmärke ska finnas på rätt plats för att informera om föreskriften



Erforderliga beslut ska vara antagna innan skyltsättning får förekomma.

Var hittar man de lokala trafikföreskrifterna?

Alla trafikföreskrifter i Sverige ska vara samlade och sökbara i en Rikstäckande databas för trafikföreskrifter (RDT), som Transportstyrelsen ansvarar för(se länk).

I denna databas ska samtliga lokala trafikföreskrifter som kommunen, Länsstyrelsen och Trafikverket beslutat om finnas och vara sökbara. Föreskrifterna är även utmärkta med vägmärken på plats.



Senast uppdaterad 2015-10-15