4KC Snödeponi och snödumpning

Hantering av snö

Trafikkontoret har ett kontrollprogram för snödeponier. Det finns också ett dokument som beskriver hur bedömning av områdens lämplighet som snödeponier ska göras samt en dispens för dumpning av snö i Göta älv. Samtliga dokument finns till höger på sidan.

Snödeponeringsplatser på land 2016-2017 

Följande platser kan användas för deponering av snö under vintersäsongen 2016-2017. För ytterligare information och platsbeskrivning  se dokumentet ”Snödeponiplatser på land 2016 – 2017” till höger på sidan. 

  1. Gamlestaden 740:51 (Infart Slakthusgatan)
    Platsen ligger på gammal industrimark. Lagringskapacitet ca 5 000 m3. 

  2. Polstjärnegatan
    Platsen är ett utfyllt område mellan Polstjärnegatan och Sannegårdens industrispårområde. Lagringskapacitet ca 1 000 m3. 

  3. Högsbo 757:332 (A Odhners gata)  
    Lagringskapacitet ca 4 000 m3.  
     
  4. Exportgatan industrispårområde
    Lagringskapacitet ca 1 000 m3. 

 

Dumpning i Göta älv
För ytterligare information se dokument ”Dispens för dumpning av snömassor i Göta älv” till höger på sidan. Dispensen gäller till den 1 maj 2017

Villkor:
1.
 Dumpning får endast ske från i ansökan angiven plats vid Gasverkskajen.
2. Snö som dumpas ska inte vara äldre än 3 dagar
3. Dumpning av snö får endast ske vid kraftiga snöfall för att klara säkerhet och framkomlighet i centrala staden då uppläggningsplatser på land inte räcker till.
4. Endast snö från den centrala staden, får dumpas. Dumpning av snö från vägbanor och trafikerade leder ska undvikas.
5. Okulär besiktning av så kallad ”grå” snö, med bevisat högre halt av föroreningar ska ske och i möjligaste mån sektioneras bort från de rena snömassorna som kan dumpas i vattenområdet.
6. Om dumpning ger upphov till synlig nedskräpning av vatten eller stränder ska dumpningen omedelbart avbrytas och lämpliga åtgärder vidtas.
7. Om dumpning av snö medför störningar för fartygstrafiken ska dumpningen omedelbart avbrytas och lämpliga skyddsåtgärder vidtas.
8. Sökanden ska samråda med Miljöförvaltningen, Göteborgs Stad angående behov av uppdatering av kontrollprogram i syfte att tydliggöra och anpassa kontrollprogrammet i fråga om dumpning i Göta älv. Samråd ska ske i god tid innan snödumpning påbörjas.
9. Om inte annat framgår av övriga villkor ska verksamheten bedrivas i överenskommelse med vad sökande angivit i ansökningshandlingarna eller i övrigt ärendet angivit eller åtagit sig.
10. En uppdaterad utredning av alternativ till dumpning av snö i Göta älv ska ske innan eventuell förnyad dispensansökan.






Senast uppdaterad 2017-10-15