Teknisk försörjning

Vid all planering av vårt samhälle är det viktigt att ta hänsyn till befintliga  vatten- och avloppsledningar samt andra ledningar i gatan och annan samhällsservice såsom exempelvis sophantering.

Dagvatten

Göteborg står inför utmaningar. Bakgrunden är återkommande översvämningar i öppna vattendrag och de konsekvenser det för med sig. Samtidigt är kapacitetstaket i Rya nått.



Stadsbyggnadskontoret har ett uppdrag att ta fram en BLÅ-plan. Dagvattenstrategi samt reda ut ansvarsfördelningen för dagvattenlösningar.



I planarbete och framtagande av trafikförslag är följande frågor viktiga för trafikkontoret att bevaka:

  • Hur är gatan placerad i förhållande till husens golvnivå?
  • Ska dagvattenanläggning placeras på allmän plats eller kvartersmark?

LOD-lösningar som VA-huvudmannen kräver på kvartersmark ska placeras på kvartersmark.



VA-huvudmannens fördröjningsmagasin, sedimenteringsbassänger, dammar etc ska undvikas att placeras i gatumiljö så långt som möjligt. Vanliga riktlinjer för ledningar ska följas.

  • Vem ska stå för investeringen för anläggning på allmän plats?

Trafikkontorets ansvarar för vägtillbehör. TIll vägtillbehör räknas rännsten, rännstensbrunn och vägdike (även rör emellan).

  • Vem ska ansvara för drift och underhåll för anläggning på allmän plats? 

Trafikkontoret ansvarar för drift och underhåll av rännsten, rännstensbrunn och vägdike i kommunal mark som är gulmarkerad.



Ledningar i allmän platsmark

All förläggning av ledningar eller andra anläggningar i allmän platsmark kräver att avtal eller motsvarande upprättas med trafikkontoret/staden.

Ledningskartor

Numera behöver du inte ringa runt till alla ledningsägare för att få lägesinformation.

Kommunala samlingskartan är en tjänst för förvaltningar, konsulter och entreprenörer som utför uppdrag åt Göteborg Stad.

Varken Kommunala Samlingskartan eller Ledningskollen har information om sekretessbelagda anläggningar (tunnlar). Planerar du ett markarbete är det mycket att tänka på innan du påbörjar ditt arbete. Läs mer om starttillstånd och förhållningsregler i Bestämmelser för  arbeten i gatu- och spårområden i Göteborg – Blå Boken



Senast uppdaterad 2016-04-14