Arbetet beskrivs under tillämpliga koder och rubriker i kap E enligt 12CB1 Tk’s ändringar och tillägg till AMA Anläggning.
Spårvägsplatta
Se standardritningar 363/93-3542 och -3543.
Spårvägsspår grundläggs som alternativ till slipers på en kontinuerlig betongplatta med tjockleken 250 mm alternativt 300 mm vid ett utförande med en bullerreducerande markskiva på grund av att tvärsnittskrafterna blir större då plattan vilar på ett mjukare underlag.
Betongen förses med stålfiberarmering vilken har som uppgift att åstadkomma sprickfördelning. För att resultatet ska bli det bästa möjliga bör stålfibrerna optimeras vad gäller mängd och utförande. Betongen ska ha rätt egenskaper och gjutningen ska ske på ett sätt som minimerar de problem som kan uppstå.
Betong
Betongen utförs med anläggningscement med hållfasthetsklassen C35/45. Högre hållfastheter kan väljas i syfte att öka hållfasthetstillväxten i det tidiga stadiet. Vid högre mängd cement i betongen är värmeutvecklingen större vilket kan kräva speciella åtgärder vid utförandet för att minimera de problem som kan komma härav. Viktigt vid projekteringen är att styra utförandet av efterbehandlingen av den gjutna betongen, gjutetapplängder och utseendet på fogar mellan gjutetapperna.
Stålfiber
Stålfibrerna har som uppgift att åstadkomma sprickfördelning det vill säga att fördela den oundvikliga krympningen så att minimala sprickor uppstår samt att öka styrkan i brottgränstillstånd. Stålfibrerna förekommer i ett antal varianter vad gäller längd och tjocklek. De egenskaper som har inverkan på betongens slutliga hållfasthet är förutom fibermängden, fibrernas längd och tjocklek. Slankhetstalet som definieras som längden genom tjockleken är ett direkt mått på hur ”effektiva” fibrerna är. Ett högre slankhetstal i kombination med rätt mängd fibrer/m3 ger en mer hållfast betong med avseende på sprickfördelning.
Provning av stålfiberbetong
Provning av stålfiberbetong utförs enligt SS-EN 14651 (Provningsmetod för betong med metallfiber-bestämning av böjdraghållfasthet), fiberbetongen ska ha en residualhållfasthet/resthållfasthet av R10,30 / 50% oavsett fibertyp. Provning ska ske vid 28 dygns ålder. Provningen ska utföras av ackrediterat laboratorium.
Plastfiber
I område med spårledning ska platta utföras med plastfiber. Fibrerna har som uppgift att åstadkomma sprickfördelning det vill säga att fördela den oundvikliga krympningen så att minimala sprickor uppstår samt att öka styrkan i brottsgränstillstånd. Plast/kolfiber fibrerna förekommer i ett antal varianter vad gäller längd och tjocklek. De egenskaper som har inverkan på betongens slutliga hållfastget är förutom fibermängden, fibrernas längd och tjocklek och draghållfasthet. Slankhetstalet som definieras som längden genom tjockleken är ett direkt mått på hur ”effektiva” fibrerna är. Ett högre slankhetstal i kombination med rätt mängd fibrer/m3 ger en mer hållfast betong med avseende på sprickfördelning.
Förprovning
Förprovning av residualhållfasthet utförs på minst 6 balkar.
Fortlöpande provning
Ett prov om tre balkar ska uttas vid gjutning större än 500 m3 betong i de fall det angivits i TB´n.