Placering
Det är viktigt att kunna erbjuda sittplatser eftersom personer med svårt att röra sig kan vara helt beroende av möjligheten att sätta sig och vila för att kunna förflytta sig en viss sträcka. Beroende av var i staden bör sittplats placeras på olika avstånd, se respektive stadstyp. Antalet soffor vid varje plats bör bedömas utifrån hur attraktiv platsen är och hur frekventerat stråket är. Riktmärken är var 100:de meter längs sträckor och var 25:e meter längs brantare lutningar och stora höjdnivåskillnader.
Sittplatserna bör vara placerade på hårdgjord yta utanför gångvägen där lutningen är högst 1:50. Bredvid sittplatsen bör det finnas en plats för person i rullstol, rollator eller barnvagn som är minst 1 meter bred.
Vid separerad gång- och cykelbana placeras soffan på gångbanesidan.
Läs mer om utrymme för vilplats/sittplats under avsnitt 3CA Gångbana .
Hur sofforna bör placeras i parkmiljö, gatumiljö eller på torgytor illustreras under respektive stadstyp.
Utformning och val av soffor
Generellt bör stadiga soffor med rygg- och armstöd användas där sitthöjden är 0,45 – 0,5 meter och armstöden är greppvänliga, når förbi sittytans framkant och är 0,7 meter höga. Tvärslå mellan soffans framben bör inte finnas eftersom fötterna ska kunna placeras under sittytan inför uppresning. Om möjligt så bör soffor vara fast förankrade ovan mark eftersom det underlättar efterjusteringar och eventuell flyttning.
Målade sittbrädor och ryggstöd bör användas som standard, undantag är platser där högre kvalitet kan motiveras. Av miljö- och etiska skäl så bör tropiska träslag för undvikas. I miljöer som är extremt utsatta eller där omgivande gestaltning bygger på att tropiska träslag används kan dock detta frångås. I sådana fall ska virket komma från en miljögodkänd odling (FSC-märkt). Tryckimpregnerat virke bör ej användas. Virkesdimensioner bör vara minst 40 mm för att motstå vandalisering och kunna slipas vid behov. När det gäller färg är förnyelsebara ingredienser att föredra framför syntetiska.
För utformning och val av planteringsskydd se respektive stadstyp nedan.
Se även Park- och Naturförvaltningens rapport ”Soffor i park och natur” till höger.
Soffor – Haga
Generellt bör följande ”sparsmakad soffa” användas på torg och i parker i Haga. Undantag är platser av en specifik historisk karaktär som Pehr Eriksons Plats där en konstnärlig bänk används, eller lekparker som till exempel Soldaten där mer moderna soffor och bänkar kan komplettera lekplatsens livfulla karaktär.
Soffor – Stenstaden
Soffor inom Stenstaden kan ta tre olika uttryck. Generellt bör soffor på gator och torg i Vasastaden, Linnéstaden, Annedal och Heden vara av ett klassiskt formspråk som kompletterar den eleganta och något strama bebyggelsen, medan enklare soffor av alltjämt klassisk stil platsar bättre på Långgatorna, i Landala och Johanneberg. Parkerna inom stenstaden står i kontrast till gator och torg både vad det gäller utformning och markmaterial. Den mjuka parkkaraktären ska avspeglas i valet av möbler och sofforna bör ha två ben och vara av ett rundat, klassiskt formspråk. Vissa parker kan dock särskiljas och få sin egen möblering, ett exempel är Trädgårdsföreningen.
Soffor – Inom Vallgraven
Generellt bör följande ”tidlös” soffa användas på gator, torg och i parker inom Vallgraven. Undantag är platser av en specifik historisk karaktär som Gustaf Adolfs Torg, Brunnsparken och Domkyrkoplan, där en soffa av ett visst tidstypiskt uttryck lämpar sig bättre, eller moderna platser som Esperantoplatsen, Kanaltorget och västra sidan av Kungsportsplatsen där mer enkla, moderna soffor och bänkar bättre kompletterar platsernas karaktär.
Soffor – Övriga centrala staden
Soffor i ”övriga centrala staden och strategiska knutpunkter” bör vara mycket enkla i sin utformning och ha ett modernt formspråk som både kompletterar den nya och historiska bebyggelsen.