Till kapitelmeny Direkt till innehåll
Arkivversion 2019:1

Arkivversion

Du är nu på en arkivversion av Teknisk Handbok. Gå till aktuell version av Teknisk Handbok

Foto: Jonas Andersson

Dagvattenanläggningar är ofta yt- och volymkrävande och det är lättare att hitta bra lösningar om dessa ingår tidigt i planeringsprocessen. Många funktioner ska få plats i gaturummet och hur dessa förhåller sig till varandra behöver studeras från fall till fall.

En generell ambition för Göteborg är att undvika småskaliga lösningar för dagvattenhantering och i stället arbeta storskaligt så långt det är möjligt. Lokalt omhändertagande och infiltration ska eftersträvas. Vid planering är det viktigt att ta hänsyn till ledningssystemets kapacitet och utnyttjandet av allmän plats liksom att se till att dagvattenlösningarna blir kostnadseffektiva. Det innebär att lösningar med gemensam rening och fördröjning ska prioriteras för att på så sätt undvika parallella system som tar mycket plats i gaturummet och blir kostsamma. På grund av utrymmesbehov, geotekniska förhållanden eller andra orsaker kan storskaliga lösningar vara svåra att genomföra och vara kostnadskrävande. Vid de här fallen kan istället lokala och småskaliga lösningar vara att föredra eller en kombination av storskaliga och småskaliga lösningar.

För att inte riskera problem med sättningar får dagvatten inte infiltreras i vägkropp eller spårbana.

Dagvattenlösningar ska placeras så att de inte påverkar trafiken vid drift- och underhållsarbeten. Undantag kan få ske i mån av plats under trottoarer, cykelbanor, parkeringsplatser och lågtrafikerade gator.