Vägbulor/Gupp

Vägbulans ramp ska ha en lutning på mellan 5 och 10% och vägbulans höjd får maximalt vara 10 cm. Utöver det krävs att det görs en utspetsning mellan rampen och dess anslutning mot gatan, för att undvika att det blir slag när fordon passerar upp på rampen.  Om det går busstrafik på gatan eller är dåliga geotekniska förhållanden i området så får inte rampens lutning vara mer än 5%, vilket innebär en ramplängd på 2 meter om vägbulans höjd är 10 cm.  

Vägbulans bredd

Vägbulans bredd beror på gatans fordonsmängd enligt tabell nedan. Byggelementen, som vägbulor kan byggas upp av, har en bredd på 0,3 meter. Standardritning 363/93-4502 - Vägbulor av byggelement, visar utförandet.

Fordonsmängd fordon/dygn (ÅVMD)

Körbredd över vägbula (meter)

3000

3,3-4,2 m – medger ej möte över vägbulan

3000

>5,4 m – medger möte över vägbulan


Bredder mellan 4,2 och 5,3 meter skall ej utföras, då sådana lösningar leder till tveksamheter i mötessituationer.

Sidorefuger

Utgångsläget för antalet sidorefuger vid vägbulor beror på gatans bredd, enligt tabellen nedan. När det finns kantstensparkering dygnet runt kan refuger väljas bort. Om det däremot finns kantstensparkering men bara under delar av dagen ska refug/refuger byggas ut. Refugen läggs då 2 meter från kantsten, i linje med parkeringens ytterkant. På de gator som bara har en sidorefug föreslås sidorefugen på den sida som har kantstensparkering – eller om parkeringen inte är avgörande - på den sida som har gångbana.

Befintlig körbane-bredd (meter)

Antal sido-refuger (st)

< 4,9

-

5-5,9

1

≥ 6,0

2*

*När det är aktuellt med 2 refuger ska de vara lika breda och ligga symetriskt placerade på gatan.

Refugerna görs med bredden 1,0, 1,2, 1,5 och 2,0 meter, beroende på fordonsmängd och körbredd över vägbulan enligt tabell ovan. Refugens totallängd ska vara cirka 3 meter. Den raka delen av kantstenen skall vara 2,0 meter, så att passbitar undviks. DETALJ

Ytbeklädnaden av refugen skall normalt utföras av betongmarksten, utformat som ett valv med 50 mm över kantstödet på högsta punkten. Kantstödstyp skall normalt vara BtgD (se Projektering/Kantstöd/Kantstöd av betong(2LB)), höjd 160 mm.  PROJEKTERING?

Ränndalar

Ränndal benämns det utrymme mellan befintligt kantstöd och ny sidorefug. Om det ej finns någon kantsten på motsatta sidan av gatan byggs vägbulan ända ut till vägkant utan ränndal. Bredden, lika på båda sidor om vägbulan, bör hamna inom intervallet 0,3-0.6 m. Vid bredare ränndalar uppstår tveksamheter när cyklar, mopeder och motorcyklar passerar. Tveksamheter både för förare av dessa fordon och för övriga trafikanter.
Om den totala bredden mellan befintligt kantstöd överstiger 9,4 m (0,6+2+4,2+2+0,6) och möte på vägbulan inte är önskvärt minskas körbanebredden genom ökning av sidorefugernas bredd.

Utmärkning av vägbulor

Alla vägbulor som har sidorefuger skall utmärkas med sidomarkeringsskärm, en för varje refug. Även på bredare gator, där man av någon anledning bedömer det som olämpligt med sidorefuger, utmärks vägbulan med markeringsskärm på ömse sidor. Vägbulor på smala gator utan sidorefuger utmärks med markeringsskärm, alternativt med reflexförsett stolprör på ömse sidor, se ritning nr 363/93-4502.

Ramper markeringsmålas med 2 rader vita rutor 0,5 x 0,5 m i schackmönster.
  • Länkar

 

  • Dokument